Llocs principals

Aquests són alguns dels monuments i edificis més importants de Molins de Rei:
-       Federació obrera: La Federació Obrera va ser fundada al 1915, però l’edifici va ser construït al 1922. L’exterior de la obra, presenta elements que denoten el modernisme. Destaca especialment el balcó de formes gaudinianes.
-       Castell Ciuró: El Castell Ciuró va ser construït l’any 998 a on estava la torre de Guadallo. A 155 metres d’alçada, i en un lloc bastant estratègic. Actualment es troba en ruïnes, tot i que aquestes han estat restaurades, i també fan funció de mirador.
-       Mercat Municipal de Molins de Rei: El mercat de Molins de Rei, va ser construït l’any 1935, va ser edificat per suplir al mercat primitiu, que estava situat a la plaça de la creu. Aquest edifici ha sofert diverses remodelacions, l’última iniciada l’any 2003, i finalitzada l’any 2007.
-       Joventut Catòlica (La Peni): L’edifici de la Joventut Catòlica, (també anomenat com La Peni), es creà l’any 1875 amb el nom de “Escuela dominical de Niños”, i al 1879, es  va constituí legalment com a tal. El primer local social de l’entitat estava ubicat en una casa del carrer de Sant Miquel, però l'any 1921 es construí aquest nou edifici i l'associació es convertí ràpidament en un referent de la vida cultural de la vila.
-       Canal de la Infanta: El canal de la infanta va ser construït entre els anys 1817 i 1820, amb finalitats purament agrícoles. Va ser un canal de 17,420 km d’aigües provinents del riu Llobregat. Inicialment s'estenia pels termes municipals de Molins de ReiSanta Creu d'OlordaSant Feliu de LlobregatSan Joan Despí, Cornellà, l'Hospitalet i Sants.
-       Can Roca: L'edifici actual de Can Roca és del 1769, abans hi havia hagut en aquest solar l'oficina dels tècnics que van alçar el desaparegut pont sobre el Llobregat. Al portal hi ha inscrita la data de 1814 que recorda l'any en què s'hi va hostatjar el rei Ferran VII. Aquest edifici és el més vell de Molins de Rei.
-       Font dels Casats: La font dels casats és una construcció moderna de grans dimensions, feta al lloc on estava la font original, tocant al parc de Collserola. Està formada per dues parets de pedra en semicercle, i al frontal està l’aixeta, el terra és també de pedra vista. La seva reposició va ser el setembre de 1975.
-       Museu de Molins de Rei: El museu de Molins de Rei , fundat l’ any 1953 a la seu de la fàbrica Samaranch, el 1968 passa a ser de propietat municipal i s’instal·la al carrer del Pintor Fortuny. El Museu té col·leccions d’ interès, entre les quals cal destacar una col·lecció arqueològica de Molins de Rei i de la comarca que abasta totes les èpoques.
-       Foment CIA: El foment va ser fundat en el 1920 sota el nom de Foment Agrícola, Industrial i comercial. El Foment es un dels motors culturals del Municipi de Molins de Rei, ja que el fan servir per molts motius, cinema, sala de ball, teatres, actuacions i moltes coses més.
-       Parròquia de Sant Miquel Arcàngel: L'actual parròquia de Sant Miquel Arcàngel es va construir després de la Guerra Civil i es va inaugurar l'any 1942. És obra de l'arquitecte municipal Gumà Cuevas. Consta d'una nau central i dues de laterals; la decoració de la cúpula, amb 24 vitralls, igual que la interior, és obra de Santiago Padrós. Des dels seus orígens, l'església de la vila ha estat sota l'advocació de Sant Miquel Arcàngel. Aquesta és la tercera església que s'aixeca al municipi: la primitiva es va construir el segle XII i la segona, el segle XIX.
-       Ajuntament de Molins de Rei: l’ajuntament de Molins de Rei és un edifici públic de mitjans del segle XIX, ampliat i reformat posteriorment.
-       Sant Pere Romaní: Sant Pere Romaní, és una ermita romànica, situada al terme de Molins de Rei. Construït al segle X amb poblament medieval. Església del municipi de Molins de Rei (Baix Llobregat), en un pujol prop de la població, al costat d’una torre militar de senyals. Existia ja el 1001 i pertanyia a l’antiga parròquia de Santa Creu d’Olorda. L’edificació es romànica (s XII), modificada i restaurada en moltes ocasions, la darrera el 1956.
-       Santa Creu d'Olorda: Santa Creu d'Olorda és una ermita. Va ser construïda al 1632 i reformada l’any 1864. Encara que no hi ha prou informació per assegurar-ho, tot fa pensar que els elements preromànics de l'església, daten de la fi del primer mil·lenni. De l'absis primigeni  parteix, potser, tota l'evolució arquitectònica. Tot això va ser cremat l'any 1936 i posteriorment restaurat pel grup excursionistes. L'església formava part de l'antic municipi de Santa Creu d'Olorda. Al desaparèixer aquest el 1916, el seu territori es va dividir entre els municipis de Molins de ReiSant Feliu de Llobregat i Sarrià. L'ermita i el seu territori circumdant varen passar a Sarrià i posteriorment a Barcelona.

-       Plaça de la Creu: A la plaça de la Creu hi trobareu una reproducció de l'antiga creu de terme del segle XVI o XVII que va ser destruïda als inicis del segle XIX, durant la guerra del Francès. Les restes de la creu original es conserven al Museu Municipal i és a partir d'elles que se n'ha fet la reproducció, inaugurada l'any 2007, i que ve a substituir una creu moderna alçada l'any 1944.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada